Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Gândul
Anul şi data apariţiei: 24.06.2010
Tematica: problema emigranţilor români din Italia
Categoria articolului: reportaje
Autorul articolului: Dan Radu
Titlul articolului: Românii din Italia devin patroni, italienii tinerilor îngroasă rândurile şomerilor
Acces online: https://www.gandul.info/international/romanii-din-italia-devin-patroni-italienii-tineri-ingroasa-randurile-somerilor-6444724


Românii sunt pe locul doi în topul întreprinzătorilor străini din Italia, peste 28.000 dintre ei având propria afacere

Circa 28.580 de români aveau propria afacere în Italia, anul trecut, numărul lor crescând de aproape zece ori comparativ cu anul 2003. Astfel, românii reprezintă al doilea grup de întreprinzători străini în Italia, conform cercetării realizate de organizaţia Caritas România. Din raportul de cercetare "Românii din Italia între respingere şi acceptare" rezultă că numai în 2007, românii au înfiinţat peste 9.000 de firme, tendinţă care a continuat şi în 2008, în condiţiile în care în anul 2003 erau 2.909 de firme aparţinând unor cetăţeni români.

Documentul arată că majoritatea românilor ajung să aibă o afacere proprie numai după câţiva ani de muncă în calitate de angajaţi în interiorul unei firme, valorificând economiile acumulate, de obicei fără a recurge la împrumuturi. Domeniile în care cei mai mulţi dintre români au început activităţi antreprenoriale sunt: construcţiile (80,5 la sută), comerţul (5,5 la sută), manufactură (4,9 la sută) şi transporturi (2,1 la sută).

https://content.ad20.net/Storage/0_0/blank.gif

 

Românii se adaptează mai bine la cerinţele pieţei

Iniţiatorii raportului au mai arătat că românii, ca şi alte grupuri naţionale, răspund nevoii care există pe piaţa muncii italiene şi nu urmăresc propriile "vocaţii profesionale" pe bază etnică. "Românii în mod particular sunt foarte apreciaţi în sectorul construcţiilor deoarece acceptă regulile acestui sector care presupune o anumită mobilitate", se mai arată în document. De altfel, imigranţii reprezintă două treimi din cererea de forţă de muncă din Italia, iar românii se află pe primul loc, în perioada 2005 - 2008 numărul angajaţilor români triplându-se, de la 245.000 la 674.000.

"Apogeul a fost reprezentat de trecerea din 2006 în 2007 când s-a asistat la o dublare propriu-zisă, chiar dacă în mare măsură a fost vorba de persoane care se aflau deja pe teritoriul Italiei şi care au apărut datorită normativei mai favorabile intrată în vigoare după aderarea României la Uniunea Europeană", se arată în raport.

Tineretul italian, cel mai inactiv din Europa

Spiritul antreprenorial pare să fie mai puţin răspândit printre tinerii italieni însă. Ultimele statistici arată că 60% dintre italienii cu vârste cuprinse între 18 şi 34 de ani locuiesc încă în casa părinţilor, 40% dintre ei neavând slujbe. Dintre aceştia, doar 51% spun că plănuiesc să se mute de acasă în viitorul an, restul neavând această perspectivă.

Numărul de "bamboccioni" (bebeluşi mari, termenul zeflemist care le-a fost acordat, n.r.) a crescut simţitor în ultimii doi ani, de la începerea crizei. Astfel, în 2008, doar 49% dintre italienii între 18 şi 34 de ani locuiau cu părinţii. Dintre cei 60% cât sunt acum, 30% au mai mult de 30 de ani, de trei ori mai mult ca în 1983, de exemplu.

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.